Останнім часом люди все частіше читають склад тих чи інших продуктів і
намагаються розібратися в тому, який же товар є більш якісним і корисним для
здоров'я. Природньо ваш погляд не оминув такі продукти як вершкове масло,
спреди і маргарини.
Давайте розглянемо в подробицях, що собою являють дані види
харчової продукції. Почнемо, мабуть з самого шкідливого для здоров'я людини
продукту, а самим шкідливим є, звичайно ж, маргарин! Адже саме він з часом
став, так званим «бюджетним варіантом масла». Маргарин - це суміш жирів,
підданих гідрогенізації. У цьому процесі утворюються трансжири (жири з
видозміненою молекулярною структурою), ці жири вкрай небезпечні для здоров'я,
сприяють виникненню серцево-судинних захворювань, перешкоджають клітинному
метаболізму, і порушують обмін речовин в цілому.
Тому вам слід прямо зараз маргарин замінити маслом або спредом і
повністю виключити з раціону харчування!
ЩО ТАКЕ СПРЕД?
Що ж можна сказати про такий продукт як спред? На відміну від маргарину,
більшість спредів не містять трансізомерів жирних кислот. Спред - це
продукт з масовою часткою жиру від 39% до 95%, він є відносно новим товаром на
ринку продуктів харчування та користується шаленим попитом в Україні і світі.
ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ СПРЕД ВІД МАСЛА?
Масло - продукт з натуральних вершків, жирністю не менше 50%.
Спред -
«мікс» з натуральних вершків, різного роду харчових добавок та
обов'язкового додавання рослинних масел (соняшникова, кукурудзяна, соєва) і т.
д.
Основна відмінність спреду від вершкового масла, це добавка рослинних
жирів у різних пропорціях. Також спреди діляться на три види залежно від складу
сировини, і ще на кілька видів залежно від жирності. Загалом, якщо порівнювати
спред, все з тим же маргарином, то безумовно він не тільки більш
прийнятний для вживання, він є менш калорійним за вершкове масло та має схожий
смак за меншу ціну. Саме цим можна пояснити таку широку популярність спредів на
полицях наших супермаркетів.
ПРО КОРИСТЬ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
І нарешті, перейдемо до самого калорійного продукту з усіх
вищезгаданих - до класичного вершкового масла. Не дивлячись на свою
підвищену калорійність (близько 700 ккал на 100 г продукту), вершкове масло
вважається найкориснішим продуктом з трьох перерахованих. Натуральні тваринні
жири в помірних кількостях необхідні для стабільного розвитку організму людини.
У порівнянні з трансжирами, що містяться в маргарині, жири з якісного
вершкового масла добре засвоюються і швидко розсмоктуються. І все це завдяки
відмінній взаємодії з травною системою. Що стосується високого вмісту
холестерину, тут з впевненістю можна сказати, що воно має незначний
вплив на загальний рівень холестерину в організмі.
ЯК ВІДРІЗНИТИ МАСЛО ВІД МАРГАРИНУ?
Дуже просто! У першу чергу дивіться на етикетку, там має бути написано
«масло вершкове», також завжди дивіться склад, в маслі не мають бути присутніми
рослинні жири. Ще один фактор - однорідність маси. Якщо
опустити кубик масла в склянку гарячої води та він почне розчинятися
рівномірно, це означає, що масло справжнє. Якщо ж він розпадається на
шматочки, то це не масло.
Немає коментарів:
Дописати коментар