Загальна кількість переглядів сторінки

Сторінки

вівторок, 16 грудня 2014 р.

Проект "Шкідливий вплив алкоголю на здоров'я людини"









Екскурсія "Колодіївка - моє рідне село"



Індикаторний папір для визначення групи крові

Дослідники з Австралії розробили простий індикаторний папір, за допомогою якого можна швидко визначити групу крові та резус-фактор

     Для медицини катастроф дуже важливим є швидке визначення групи і резус-фактора постраждалого - вливання реципієнтові крові з неправильною групою чи резус-фактором може виявитися для нього фатальним. Тепер зясувати це можна за допогою нескладного паперового тесту.
     Різниця між групами крові обумовлюється різницею антигенів, які є на поверхні клітин червоних кровяних тілець. Наприклад, у людини з четвертою групою крові і позитивним резус-фактором містяться аглютиногени А і В (за групою крові) та один з антигенів, що зумовлюють позитивний резус-фактор. 
     Гіл Гарніє, який очолював роботу над проектом в Університеті Монаш (Австралія), пояснює, що запропонована його групою методика полягає в наступному: на папір наноситься мікрокапілярна система, що містять три типи антитіл (А, В, Д). Зразки крові наносяться безпосередньо на папір, по мірі розтікання крові аркушем червоні кровяні клітини взаємодіють із певними антитілами й відбувається аглютинація.
     У випадку аглютинації кровяних клітин зразок крові відділяється у вигляді чистої сироватки, яка аналізується за кілька хвилин. Після цього група крові та резус-фактор ідентифікуються. 
      Г.Гарніє додає, що системи для визначення групи крові достатньо прості й можуть бути виготовлені на модифікованому струминному принтері. Це здешевлює вартість одного індикаторного папірця.
      Дослідники з Мельбурну припускають, що новий метод може використовуватися в медицині катастроф в умовах відсутності електроенергії, на відміну від звичайного методу, де присутня стадія центрифугування.