Загальна кількість переглядів сторінки

Сторінки

понеділок, 15 грудня 2014 р.

Чим відрізняється спер від масла?


            Останнім часом люди все частіше читають склад тих чи інших продуктів і намагаються розібратися в тому, який же товар є більш якісним і корисним для здоров'я. Природньо ваш погляд не оминув такі продукти як вершкове масло, спреди і маргарини.
      Давайте розглянемо в подробицях, що собою являють дані види харчової продукції. Почнемо, мабуть з самого шкідливого для здоров'я людини продукту, а самим шкідливим є, звичайно ж, маргарин! Адже саме він з часом став, так званим «бюджетним варіантом масла».      Маргарин - це суміш жирів, підданих гідрогенізації. У цьому процесі утворюються трансжири (жири з видозміненою молекулярною структурою), ці жири вкрай небезпечні для здоров'я, сприяють виникненню серцево-судинних захворювань, перешкоджають клітинному метаболізму, і порушують обмін речовин в цілому.
      Тому вам слід прямо зараз маргарин замінити маслом або спредом і повністю виключити з раціону харчування!
                                                                ЩО ТАКЕ СПРЕД?
           Що ж можна сказати про такий продукт як спред? На відміну від маргарину, більшість спредів не містять трансізомерів жирних кислот. Спред - це продукт з масовою часткою жиру від 39% до 95%, він є відносно новим товаром на ринку продуктів харчування та користується шаленим попитом в Україні і світі.
ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ СПРЕД ВІД МАСЛА?
           Масло - продукт з натуральних вершків, жирністю не менше 50%. 
        Спред - «мікс» з натуральних вершків, різного роду харчових добавок та обов'язкового додавання рослинних масел (соняшникова, кукурудзяна, соєва) і т. д.
         Основна відмінність спреду від вершкового масла, це добавка рослинних жирів у різних пропорціях. Також спреди діляться на три види залежно від складу сировини, і ще на кілька видів залежно від жирності. Загалом, якщо порівнювати спред, все з тим же маргарином, то безумовно він не тільки більш прийнятний для вживання, він є менш калорійним за вершкове масло та має схожий смак за меншу ціну. Саме цим можна пояснити таку широку популярність спредів на полицях наших супермаркетів.
ПРО КОРИСТЬ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
       І нарешті, перейдемо до самого калорійного продукту з усіх вищезгаданих - до класичного вершкового масла. Не дивлячись на свою підвищену калорійність (близько 700 ккал на 100 г продукту), вершкове масло вважається найкориснішим продуктом з трьох перерахованих. Натуральні тваринні жири в помірних кількостях необхідні для стабільного розвитку організму людини. У порівнянні з трансжирами, що містяться в маргарині, жири з якісного вершкового масла добре засвоюються і швидко розсмоктуються. І все це завдяки відмінній взаємодії з травною системою. Що стосується високого вмісту холестерину, тут з впевненістю можна сказати, що воно має незначний вплив на загальний рівень холестерину в організмі.
ЯК ВІДРІЗНИТИ МАСЛО ВІД МАРГАРИНУ?
     Дуже просто! У першу чергу дивіться на етикетку, там має бути написано «масло вершкове», також завжди дивіться склад, в маслі не мають бути присутніми рослинні жири. Ще один фактор - однорідність маси. Якщо опустити кубик масла в склянку гарячої води та він почне розчинятися рівномірно, це означає, що масло справжнє. Якщо ж він розпадається на шматочки, то це не масло.

Рослинні жири

           
               Жири - один із трьох основних компонентів нашого раціону, цілком необхідний для обміну речовин та ймовірно, оточений найбільшою кількістю міфів.
               Трансжири - належать до групи ненасичених, однак відрізняються від типових жирних кислот у складі рослинної олії конфігурацією подвійного зв'язку.  У рослинних продуктах виявити такі жири вкрай мала, рослини їх не синтезують.
               Будь-яка олія (за винятком ефірних) рослинного походження - це, насамперед, жир, тобто естер гліцерину та жирних кислот. Жирні кислоти містяться в олії й у вільному стані, але чим їх більше, тим менш приємний смак продукту, тому в процесі виробництва олій їх намагаються позбутися.
                Властивості будь-якого жиру, хімічні або біологічні, визначені насамперед жирнокислотним складом, тобто співвідношенням жирних кислот у складі тригліцеридів.
                Метаболізуються олії однаково: ферменти травної системи розбирають тригліцериди на гліцерин і вільні жирні кислоти й використовують їх для одержання енергії, як будівельний матеріал для клітин або сировину для синтезу необхідних організму речовин.  
                За хімічною структурою жирні кислоти поділяють на насичені й ненасичені. Серед ненасичених жирних кислот окремою групою є полінасичені, з більш ніж одним подвійним зв'язком у молекулі.
                  Незважаючи на те, що користь від них трохи перебільшена, необхідність уживання їх у їжу не викликає сумнівів. Серед полінасичених окремо варто виділити незамінні жирні кислоти - ліноленову та лінолеву, без яких наш організм не може обійтися (усі інші жирні кислоти організм може синтезувати самостійно). Утім, у споживанні незамінних жирних кислот теж слід знати міру: більше, не означає краще.