Загальна кількість переглядів сторінки

Сторінки

понеділок, 15 грудня 2014 р.

Рослинні жири

           
               Жири - один із трьох основних компонентів нашого раціону, цілком необхідний для обміну речовин та ймовірно, оточений найбільшою кількістю міфів.
               Трансжири - належать до групи ненасичених, однак відрізняються від типових жирних кислот у складі рослинної олії конфігурацією подвійного зв'язку.  У рослинних продуктах виявити такі жири вкрай мала, рослини їх не синтезують.
               Будь-яка олія (за винятком ефірних) рослинного походження - це, насамперед, жир, тобто естер гліцерину та жирних кислот. Жирні кислоти містяться в олії й у вільному стані, але чим їх більше, тим менш приємний смак продукту, тому в процесі виробництва олій їх намагаються позбутися.
                Властивості будь-якого жиру, хімічні або біологічні, визначені насамперед жирнокислотним складом, тобто співвідношенням жирних кислот у складі тригліцеридів.
                Метаболізуються олії однаково: ферменти травної системи розбирають тригліцериди на гліцерин і вільні жирні кислоти й використовують їх для одержання енергії, як будівельний матеріал для клітин або сировину для синтезу необхідних організму речовин.  
                За хімічною структурою жирні кислоти поділяють на насичені й ненасичені. Серед ненасичених жирних кислот окремою групою є полінасичені, з більш ніж одним подвійним зв'язком у молекулі.
                  Незважаючи на те, що користь від них трохи перебільшена, необхідність уживання їх у їжу не викликає сумнівів. Серед полінасичених окремо варто виділити незамінні жирні кислоти - ліноленову та лінолеву, без яких наш організм не може обійтися (усі інші жирні кислоти організм може синтезувати самостійно). Утім, у споживанні незамінних жирних кислот теж слід знати міру: більше, не означає краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар