Загальна кількість переглядів сторінки

Сторінки

четвер, 11 грудня 2014 р.

Історико-екологічний проект "Стежинами рідного села"


ПІБ автора проекта: Литвин Ярослава Романівна, учениця 11 класу
Місце навчання: Рошнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Тип проекту: інформаційний, історико-екологічний проект
Назва проекту: Стежинами рідного села
Керівники проекту: Мохняк Л. М., вчитель екології, Бліндер Л.С., вчитель географії та біології
Актуальність проекту: Даний проект покликаний привернути увагу до історії та екологічного стану села Рошнів, як об’єкту зеленого туризму.
Напрямки роботи: 
·        інформаційно-комунікаційна діяльність;
·        виховна робота;
·        природоохоронна діяльність;
·        пізнавальна діяльність.
Мета проектуПривернути увагу учнів та жителів села до екологічних проблем, історії села, необхідності охорони та раціонального використання ресурсів місцевості, проводити роз’яснювальну роботу щодо презентації даної місцевості серед мешканців та гостей області. Сформувати екологічну стежку на території села для зацікавлення історією та природою, виховувати екологічне мислення в молоді та старшого покоління.
Етапи роботи на проектом:
І. Підготовчий етап.
ІІ. Планування роботи над проектом.
ІІІ. Комунікативно-аналітичний етап.
ІV. Узагальнючий етап.
V. Захист проекту.

Валентність хімічних елементів



Тема. Валентність хімічних елементів
Цілі: визначити поняття »валентність« як здатність атомів утворювати хімічні сполуки; ознайомити учнів зі значеннями валентностей окремих атомів; показати учням найпростіші способи визначення валентності за періодичною системою; навчити визначати валентність атомів одного елемента за валентністю іншого в бінарних сполуках.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Форми роботи: розповідь, тренувальні вправи.

Обладнання: періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. 
Скачайте конспект уроку за ссилкою:

Найсолодший запах


Професор з Мюнхенського університету Пітер Шіберле провів дослідження, у якому намагався вивчити хімічні сполуки, що зумовлюють зміни запаху какао протягом усіх етапів його обробки. Донедавна не було відомо, які саме сполуки надають шоколаду такий чарівний аромат, проте протягом останніх двох десятків років групі вчених на чолі з Шіберле вдалося розкрити багато "шоколадних таємниць". Найцікавіше відкриття полягає в тому, що аромат обсмажених какао-бобів формується сумішшю ароматів речовин, що пахнуть окремо: як варена капуста, варене мясо, картопля фрі, яловичий жир, людський піт, персики, огірки, земля, мед, а також ще чимала кількість продуктів, що не мають до какао ніякого відношення.

середа, 10 грудня 2014 р.

Хімія - наука про природу



Тема. Хімія - наука про природу. Хімія в навколишньому світі
Цілі уроку: пояснити, що саме вивчає хімія; показати місце хімії серед наук про природу; пояснити цілі й завдання хімії; сформувати знання про роль хімічної науки в розвитку народного господарства, житті людини; сформувати в учнів поняття про хімію, предмет вивчення хімії, діалектико-матеріалістичний світогляд, найбільш загальні поняття про закони природи; повторити відомості про речовини та хімічні елементи, вивчені в курсі «Природознавство».
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Форми роботи: розповідь учителя, фронтальна евристична бесіда.
Обладнання: періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва.



             Скачайте конспект за цією ссилкою:

             

6 хімікатів, що потраплять у наш організм разом із м’ясом

        Зазначені нижче 6 видів лікарських засобів і хімікатів мають високі шанси опинитися в біфштексі.
        Мясо - дуже корисний продукт харчування. Воно є джерелом білків, ліпідів, мінеральних речовин і вітамінів. Але в мясі тварин, птахів і в пробах яєць працівники лабораторій продовжуть знаходити небезпечні для здоровя і життя людини хімікати. У мясі яловичини знаходять сліди таких речовин, як пеніцилін, антибіотик флорфенікл, сульфаметазин і сульфадиметоксин, препарати проти паразитів.
      Сайт glutenlife.ru подає список шести хімікатів, які потрапляють у наш організм разом із мясом.

      1. Антибіотики. Найвищий вміст антибіотиків виявлено в мясі молодих телят, бо фермери нерідко вигодовують їх молодих корів, яких лікували антибіотиками. Навіть продавати молоко таких корів заборонено доти, доки хімічні речовини з організму рогатої худоби не виведуться, хоча деякі фермери продовжуть його використовувати, не зважаючи на небезпечні для людини препарати.
      2. Рактопамін і схожі небезпечні добавки. Рактопамін часто використовують для вирощування свиней, худоби та птиці в обмежених кількостях, однак ця речовина залишається небезпечною не лише для людини, а й для тварин, яких калічать цією речовиною.
      3. Гормони. Естрадіол - 17, зеранол, ацетат тренболону й ацетат мегестролу активно використовуються фермерами Європейського союзу. Хімічні гормони в 30 разів активніші природних. Учені вважають, що вони можуть бути причиною виникнення раку грудей і простати.
      4. Пестициди. Відімо, що пестициди мають негативний вплив на здоровя людини. Вони не тільки впливають на розвиток дитини в утробі матері, порушуючи когнітивні й поведінкові функції, а й можуть стати причиною багатьох смертельних захворювань.
      5. Препарати, які є в морепродуктах. У ставках для вирощування креветок містяться великі дози хімікатів, таких як сечовина, суперфосфати й дизельне паливо. Креветки отримують свою частку пестицидів, зокрема хлорину (різновид хімікату для знищення риб), антибіотиків та інших речовин.
      6. Препарати для боротьби з паразитами. Паразити живутьу багатьох тваринах, зокрема в печінці рогатої худоби, яка є ідеальним середовищем існування для різних паразитичних червяків. Щоб їх знищити. фермери використовують сильні хімічні препарати, які потім не виводяться з організму тварини й залишаються у мясі.