Загальна кількість переглядів сторінки

Сторінки

вівторок, 16 грудня 2014 р.

Екскурсія "Колодіївка - моє рідне село"



Індикаторний папір для визначення групи крові

Дослідники з Австралії розробили простий індикаторний папір, за допомогою якого можна швидко визначити групу крові та резус-фактор

     Для медицини катастроф дуже важливим є швидке визначення групи і резус-фактора постраждалого - вливання реципієнтові крові з неправильною групою чи резус-фактором може виявитися для нього фатальним. Тепер зясувати це можна за допогою нескладного паперового тесту.
     Різниця між групами крові обумовлюється різницею антигенів, які є на поверхні клітин червоних кровяних тілець. Наприклад, у людини з четвертою групою крові і позитивним резус-фактором містяться аглютиногени А і В (за групою крові) та один з антигенів, що зумовлюють позитивний резус-фактор. 
     Гіл Гарніє, який очолював роботу над проектом в Університеті Монаш (Австралія), пояснює, що запропонована його групою методика полягає в наступному: на папір наноситься мікрокапілярна система, що містять три типи антитіл (А, В, Д). Зразки крові наносяться безпосередньо на папір, по мірі розтікання крові аркушем червоні кровяні клітини взаємодіють із певними антитілами й відбувається аглютинація.
     У випадку аглютинації кровяних клітин зразок крові відділяється у вигляді чистої сироватки, яка аналізується за кілька хвилин. Після цього група крові та резус-фактор ідентифікуються. 
      Г.Гарніє додає, що системи для визначення групи крові достатньо прості й можуть бути виготовлені на модифікованому струминному принтері. Це здешевлює вартість одного індикаторного папірця.
      Дослідники з Мельбурну припускають, що новий метод може використовуватися в медицині катастроф в умовах відсутності електроенергії, на відміну від звичайного методу, де присутня стадія центрифугування.

понеділок, 15 грудня 2014 р.

Чим відрізняється спер від масла?


            Останнім часом люди все частіше читають склад тих чи інших продуктів і намагаються розібратися в тому, який же товар є більш якісним і корисним для здоров'я. Природньо ваш погляд не оминув такі продукти як вершкове масло, спреди і маргарини.
      Давайте розглянемо в подробицях, що собою являють дані види харчової продукції. Почнемо, мабуть з самого шкідливого для здоров'я людини продукту, а самим шкідливим є, звичайно ж, маргарин! Адже саме він з часом став, так званим «бюджетним варіантом масла».      Маргарин - це суміш жирів, підданих гідрогенізації. У цьому процесі утворюються трансжири (жири з видозміненою молекулярною структурою), ці жири вкрай небезпечні для здоров'я, сприяють виникненню серцево-судинних захворювань, перешкоджають клітинному метаболізму, і порушують обмін речовин в цілому.
      Тому вам слід прямо зараз маргарин замінити маслом або спредом і повністю виключити з раціону харчування!
                                                                ЩО ТАКЕ СПРЕД?
           Що ж можна сказати про такий продукт як спред? На відміну від маргарину, більшість спредів не містять трансізомерів жирних кислот. Спред - це продукт з масовою часткою жиру від 39% до 95%, він є відносно новим товаром на ринку продуктів харчування та користується шаленим попитом в Україні і світі.
ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ СПРЕД ВІД МАСЛА?
           Масло - продукт з натуральних вершків, жирністю не менше 50%. 
        Спред - «мікс» з натуральних вершків, різного роду харчових добавок та обов'язкового додавання рослинних масел (соняшникова, кукурудзяна, соєва) і т. д.
         Основна відмінність спреду від вершкового масла, це добавка рослинних жирів у різних пропорціях. Також спреди діляться на три види залежно від складу сировини, і ще на кілька видів залежно від жирності. Загалом, якщо порівнювати спред, все з тим же маргарином, то безумовно він не тільки більш прийнятний для вживання, він є менш калорійним за вершкове масло та має схожий смак за меншу ціну. Саме цим можна пояснити таку широку популярність спредів на полицях наших супермаркетів.
ПРО КОРИСТЬ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
       І нарешті, перейдемо до самого калорійного продукту з усіх вищезгаданих - до класичного вершкового масла. Не дивлячись на свою підвищену калорійність (близько 700 ккал на 100 г продукту), вершкове масло вважається найкориснішим продуктом з трьох перерахованих. Натуральні тваринні жири в помірних кількостях необхідні для стабільного розвитку організму людини. У порівнянні з трансжирами, що містяться в маргарині, жири з якісного вершкового масла добре засвоюються і швидко розсмоктуються. І все це завдяки відмінній взаємодії з травною системою. Що стосується високого вмісту холестерину, тут з впевненістю можна сказати, що воно має незначний вплив на загальний рівень холестерину в організмі.
ЯК ВІДРІЗНИТИ МАСЛО ВІД МАРГАРИНУ?
     Дуже просто! У першу чергу дивіться на етикетку, там має бути написано «масло вершкове», також завжди дивіться склад, в маслі не мають бути присутніми рослинні жири. Ще один фактор - однорідність маси. Якщо опустити кубик масла в склянку гарячої води та він почне розчинятися рівномірно, це означає, що масло справжнє. Якщо ж він розпадається на шматочки, то це не масло.

Рослинні жири

           
               Жири - один із трьох основних компонентів нашого раціону, цілком необхідний для обміну речовин та ймовірно, оточений найбільшою кількістю міфів.
               Трансжири - належать до групи ненасичених, однак відрізняються від типових жирних кислот у складі рослинної олії конфігурацією подвійного зв'язку.  У рослинних продуктах виявити такі жири вкрай мала, рослини їх не синтезують.
               Будь-яка олія (за винятком ефірних) рослинного походження - це, насамперед, жир, тобто естер гліцерину та жирних кислот. Жирні кислоти містяться в олії й у вільному стані, але чим їх більше, тим менш приємний смак продукту, тому в процесі виробництва олій їх намагаються позбутися.
                Властивості будь-якого жиру, хімічні або біологічні, визначені насамперед жирнокислотним складом, тобто співвідношенням жирних кислот у складі тригліцеридів.
                Метаболізуються олії однаково: ферменти травної системи розбирають тригліцериди на гліцерин і вільні жирні кислоти й використовують їх для одержання енергії, як будівельний матеріал для клітин або сировину для синтезу необхідних організму речовин.  
                За хімічною структурою жирні кислоти поділяють на насичені й ненасичені. Серед ненасичених жирних кислот окремою групою є полінасичені, з більш ніж одним подвійним зв'язком у молекулі.
                  Незважаючи на те, що користь від них трохи перебільшена, необхідність уживання їх у їжу не викликає сумнівів. Серед полінасичених окремо варто виділити незамінні жирні кислоти - ліноленову та лінолеву, без яких наш організм не може обійтися (усі інші жирні кислоти організм може синтезувати самостійно). Утім, у споживанні незамінних жирних кислот теж слід знати міру: більше, не означає краще.

пʼятниця, 12 грудня 2014 р.

Недалеко від Землі знайдена величезна хмара спирту

За інформацією іноземних джерел, на відстані близько 6500 світлових років від Землі було виявлено хмару зі спирту, утворену шляхом конденсації молекул на частках космічного пилу. Імовірно, там можуть існувати різні види хімічних сполук. На думку вчених, відкриті у космосі алкогольні хмари за складом також і етиловий медичний спирт. Астрофізиків цікавить той факт, що через велику кількість подібних простих молукул ,при додаванні невеликої кількості енергії у суміш, може статися вимушене випромінювання світла, відоме як астрофізичний мазер. Іншими словами, відбувається посилення мікрохвиль за допомогою індукованого випромінювання. Коли подібний ефект відбувається при видимому світлі, він назвається лазером.